Pressupost municipal: participació zero. La CUP proposa un procés participatiu per elaborar el pressupost de l'Ajuntament de Barcelona

Front al procés de legitimació, que no participació, engegat per l’Ajuntament de Barcelona, des de la CUP de Barcelona, volem fer les següents consideracions:

  • Per un procés per barris: És del tot inviable pretendre realitzar uns pressupostos participatius que englobin a tot el municipi de Barcelona. Aquest procés no afavorirà l’empoderament desitjable per part de la societat civil., ans el contrari afavorirà les disputes localistes entre entitats de diferents districtes. Des de la CUP proposem descentralitzar-ho per barris, tenint present que per la seva estructura social, hi ha zones de Barcelona on es participa menys que la resta.
  • Insuficiència de la difusió: A dia d’avui, quin és el percentatge de població que hi ha participat? La immensa majoria dels ciutadans i ciutadanes de Barcelona no són conscients ni de la mera existència del procés. La campanya de publicitat i difusió ha estat totalment insuficient, i sembla que aquesta ha estat la voluntat d’un ajuntament que no creu el que predica.
  • Necessitat d’uns terminis realistes: La organització d’un procés d’aquestes característiques requereix d’uns terminis molt més amplis que permetin una adequada deliberació per part de les entitats i aquelles parts de la societat que hi vulguin participar.
  • Cal donar pautes per a la formulació de propostes i aportacions als pressupostos, i no limitar-se a donar una adreça electrònica. Cal posar de relleu que ni tan sols hi ha un calendari del procés, la indicació els límits pressupostaris o els capítols o àmbits temàtics del mateix. Resulta evident que no hi ha cap voluntat de recollir o incorporar les propostes ciutadanes.
  • Opacitat: S’incompleix l’article 23 de les normes reguladores de la participació ciutadana que resa sobre les fases d’informació i comunicació, d’aportacions ciutadanes i de devolució. No consta cap primera informació als participants, ni es detalla la possibilitat d’accés a totes les propostes formulades. Tampoc s’explica qui farà el seguiment de les propostes, ni s’han plantejat espaus de debat i deliberació previs. Evidentment, l’Ajuntament no explica prèviament quins criteris utilitzarà per acceptar o descartar propostes. Massa preguntes sense resposta.
  • Manca de Codi Ètic: No existeix cap codi ètic on s’hi reflecteixi la importància de la no discriminació en els pressupostos participatius, amb especial esment a les persones amb diversitat funcional, gent gran, població nouvinguda, gènere, etc.

Des de la CUP esperem que les nostres aportacions, sumades als apunts que pugui haver pres el Sr. Carles Agustí a l'Observatori Internacional de la Democràcia Participativa (OIDP) a Porto Alegre, serveixin per a poder reformular i crear de nou uns autèntics processos de Pressupostos Participatius.

Barcelona, 29 de novembre de 2011

Candidatura d’Unitat Popular de Barcelona