L’Ajuntament de Banyoles aprova una moció de Limnos per avançar cap al residu zero

El ple de l’Ajuntament de Banyoles que es va celebrar aquest dilluns va aprovar una moció de Limnos presentada per la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) per la qual el consistori es compromet a desplegar polítiques encaminades a reduir els residus, a recuperar el màxim de residus d’evasos i a sensibilitzar la polbació i els comerciants. D’aquesta manera, l’Ajuntament es va comprometre a demanar el canvi de model de gestió dels envasos a través del desplegament dels sistemes de dipòsit, devolució i retorn d’envasos (SDDR) i a demanar al Govern que proposi l’aplicació del criteri de “responsabilitat ampliada del productor” i s'adoptin propostes per reduir els residus d'envasos, fomentar la reutilització i adoptar els SDDR com a sistema general de gestió dels residus d'envasos. Per contra, el ple es va negar a penjar l’estelada per la Diada de l’11 de setembre amb els vots en contra de l’equip de govern.

Banyoles ha fet un pas més per avançar cap al residu zero. Així, el consistori va aprovar una moció de Limnos que havia presentat la CUP per avançar cap a la consolidació del SDDR. A través d’aquest acord, l’Ajuntament pren el compromís de dur a terme accions per reduir les bosses de plàstic, adherir-se al Dia Internacional Lliure de Bosses -el 3 de juliol- i donar suport a les actuacions encaminades a regular de forma efectiva la distribució de les bosses de plàstic.

Així mateix, s’adhereix a la Xarxa catalana Retorna per facilitar el canvi de normativa i de model de gestió d'envasos i es compromet a difondre els beneficis ambientals i econòmics dels SDDR entre el sector comercial, la ciutadania i els mitjans de comunicació.

CiU i PSC es neguen a penjar l’estalada per l’Onze

D’altra banda, els grups municipals a l’equip de govern, CiU i PSC, van rebutjar ahir la moció de la CUP que demanava que es pengés l’estelada els dies 10 i 11 de setembre coincidint amb la Diada Nacional. La moció demanava la hissada de l’estelada per l’11 de setembre per tal que a través dels representants polítics “els banyolins evidenciïn la nostra ferma voluntat de seguir avançant cap a la plena llibertat”. 

En aquest sentit, en la moció la formació demana que la senyera estelada onegi al balcó de l’edifici consistorial els dies 10 i 11 de setembre del 2011 “com a símbol del procés d’alliberament que està emprenent el poble català”. Segons la CUP, “ara més que mai, amb la celebració de 554 consultes populars arreu del territori, s’ha fet evident que el camí cap a la independència ja no té aturador” i remarca que Banyoles “és la capital del Pla de l’Estany, l’única comarca que el passat 13 de desembre del 2009 va aconseguir que els 11 municipis celebressin conjuntament una consulta independentista”. Per la formació, això és una mostra “del sentiment cada cop més majoritari que la nació catalana no pot desenvolupar-se socialment ni econòmicament en el marc juridicopolític espanyol de la constitució del 78 i que l’única via possible i viable és la independència”.