Hospitalet: La CUP es posiciona sobre la Remunta i les ARE

Davant de l’acord fet públic entre el Consorci format per l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat i el Departament d’Obres Públiques de la Generalitat amb el Ministerio de Defensa Espanyol per la compra de la Caserna de la Remunta, propietat d’aquest últim, per 17 milions d’euros.

La CUP de l’Hospitalet vol manifestar que el debat sobre aquesta operació de compra-venda no està en si el preu es excessiu o no, si es construeixen pocs o molts pisos de protecció oficial... Postures recurrents que aquests dies hem pogut llegir i escoltar per part de dirigents i membres de la suposada “esquerra” parlamentaria i els seus mitjans de comunicació, pocs, afins a la ciutat.

El debat real sobre la conveniència o no d’aquest acord està en la seva arrel, en la mateixa existència de les Àrees Residencials Estratègiques (ARE).

El Decret Llei 1/2007 de mesures urgents en matèria d’urbanisme aprovat pel govern d’Entesa (PSOE, ERV i ICV) vulnera i anul·la l’autonomia municipal en la tasca planificadora i d’ordenació del territori i obvia els processos de participació ciutadana.

La compra de la Caserna de la Remunta respon a aquestes Àrees Residencials Estratègiques orientades a un creixement poc sostenible de les poblacions catalanes. En el cas de la ciutat de l’Hospitalet on la densitat de població és la més alta del Principat aquest fet s’agreuja.

Davant d’aquesta operació urbanística que compte amb l’aval del govern de la ciutat (PSOE i ICV-EUiA) però també del govern d’entesa de la Generalitat (PSOE-ERC-ICV-EUiA), la CUP vol manifestar que aquest cas s’emmarca en el model de ciutat al que ens aboca el govern municipal amb l’aval del govern tripartit de la Generalitat. Altres moviments i plans urbanístics de la ciutat també responen a aquest model, Cal Trabal, Camí de la Fonteta per citar alguns exemples.

D’aquesta manera la Candidatura d’Unitat Popular de l’Hospitalet de Llobregat considerem:

  • Que la construcció de més pisos a la ciutat no es una solució sostenible ni real, que només respon als interessos de seguir alimentant el model de creixement econòmic anomenat del “totxo”.

  • Apostem per una política municipal valenta de lloguer, precedida de l’elaboració d’un cens real de pisos buits a la ciutat on també s’incloguin els pisos de nova construcció. Que serveixi per fer de l’habitatge un dret i no un luxe.

  • Instem a l’ajuntament de la ciutat a replantejar juntament amb les i els veïns, així com amb el teixit associatiu quin model de ciutat és el que respon als interessos de la ciutadania.

  • Denunciem l’estat en que es troba el Canal de la Infanta, construït entre els anys 1817 i 1820, que ocupa part de la zona de l’antiga caserna de la Remunta. Reclamem i proposem recuperar aquest canal, convertint la zona en un nou parc per a la ciutadania i la recuperació del nostre patrimoni històric.

  • Denunciem l’actitud hipòcrita d’aquelles formacions polítiques que fan bandera de la lluita per la preservació del nostre territori mentre donen suport a les ARE.

  • Volem mostrar el nostre rebuig frontal al preu pagat pel Consorci (ajuntament, departament d’obres públiques) per la compra dels terrenys. Un terreny que considerem que pertany a les veïnes i veïns i que hauria de retornar a aquestes sense cap mena de compensació econòmica.