Girona: La CUP i Maulets reivindiquen el nom d'Ovidi Montllor per a l'actual plaça de la Constitució
29/01/2009
Fan una crida als partits del consistori perquè es posicionin. Des del
passat any 2005 l'organització juvenil Maulets, amb la col·laboració de
la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) de Girona, celebra un acte
popular cada sis de desembre en el qual es fa un rebateig simbòlic de
la plaça de la Constitució amb el nom d'Ovidi Montllor, consistent en
la col·locació d'una placa amb el nom de l'artista.
Paral·lelament a la celebració d'aquest acte, la CUP de Girona presenta cada any una moció amb l'objectiu que es debati aquesta proposta al Ple Municipal. Durant aquesta setmana, suposadament arran de la publicació d'un article d'opinió al diari El Punt fent-se ressò de la iniciativa, la placa commemorativa i que rebatejava la plaça ha estat retirada. Des de la CUP i l'organització juvenil Maulets volem fer unes consideracions en relació a aquesta qüestió.
En primer lloc, critiquem la retirada de la placa simbòlica amb el nom d'Ovidi Montllor i reivindiquem la iniciativa per al canvi de nom de la plaça. La idea, que va néixer el 2005 coincidint amb la commemoració del desè aniversari de la mort del cantautor, té com a objectiu retre un homenatge a l'artista alcoià, exemple de compromís amb els ideals de justícia i llibertat, que morí prematurament el 1995 deixant un ampli llegat cultural, especialment musical.
Igualment, considerem urgent el canvi de nom d'aquesta plaça ja que és un insult al poble gironí. La constitució espanyola és el text pel qual s'instaurà el règim polític i jurídic actual a l'estat espanyol: un marc profundament antidemocràtic que té seriosos dèficits en matèria de drets individuals i col·lectius, en tant que perpetua els principals sistemes de dominació que actualment patim als Països Catalans (opressió nacional, capitalisme i patriarcat, bàsicament). La Constitució no pot ser reivindicada ni enaltida per un ajuntament que es vulgui democràtic.
En aquest sentit, considerem que els espais públics de la ciutat de Girona han de dur noms amb els quals els ciutadans puguin sentir-se identificats: referents socials i culturals que configuren un imaginari col·lectiu popular. Calen noms de fets, personatges o elements que mantinguin viva la memòria històrica, la consciència crítica, encaminats al foment de la plena ciutadania, la justícia i la llibertat.
Així doncs, fem una crida, d'una banda, a l'Ajuntament, als partits amb representació i a la resta d'agents polítics i socials de la ciutat perquè es posicionin en relació a aquesta iniciativa: només si som capaços de sumar suports podrem fer pressió per a la materialització de la iniciativa. Igualment, fem una crida a la societat gironina perquè adopti el nom d'Ovidi Montllor com a forma habitual per a referir-se a l'actual plaça de la Constitució. Que el poble vagi per davant les institucions quan aquestes no saben respondre a la voluntat popular demostra vitalitat com a societat: és així com s'avança; és aquesta la nostra força.