Banyoles: La CUP posa en marxa una campanya per demanar la retirada dels símbols franquistes

 La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) del Pla de l’Estany ha anunciat la posada en marxa d’una campanya d’abast comarcal per demanar la retirada dels símbols franquistes. La formació denuncia que la capital, Banyoles, és la població amb més manifestacions feixistes de les comarques gironines i la quarta de tot Catalunya, amb un total de 204 símbols censats.
En aquest sentit impulsarà, coincidint amb les festes de Sant Martirià, una recollida de signatures per exigir la retirada del monòlit franquista del cementiri municipal de Banyoles, de la creu i la làpida mortuòria de Sant Miquel de Campmajor en honor als caiguts del franquisme i els dos centenars de plaques de carrer i d’habitatge que hi ha concentrades a Banyoles. La formació, que compta amb l’assessorament del Cens de Simbologia Franquista de Catalunya, considera que “seguir honorant el règim feixista no és propi d’una societat plenament democràtica”.

“Perquè creiem que seguir honorant el règim feixista, amb el manteniment de 204 símbols franquistes censats al Pla de l’Estany, no és propi d’una societat plenament democràtica”. Aquest és el motiu pel qual la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) Pla de l’Estany ha decidit posar en marxa una campanya de denúncia per la “desproporcionada” i “inacceptable” presència de símbols franquistes al Pla de l’Estany, sobretot a Banyoles.

En aquest sentit, denuncien que Banyoles és el municipi gironí amb un nombre més alt de manifestacions franquistes i el quart de tot Catalunya, segons es desprèn del recent estudi realitzat pel Memorial Democràtic de la Generalitat. Això, per la formació, posa de manifest “la incapacitat i el desinterès dels successius governs de trencar amb el passat feixista”, de manera que “es fa evident el fracàs de la transició democràtica”, sostenen.

“Una prova que la transició no es va realitzar amb garanties és la desmesurada presència de reminiscències franquistes al nostre entorn”, assenyala la CUP. En aquest sentit, l’organització ha decidit engegar un procés participatiu de rebuig als símbols franquistes amb una recollida de signatures que arrenca durant les Festes de Sant Martirià. Així, la barraca del Col·lectiu Independentista La Falç del Pla de l’Estany oferirà formularis perquè els veïns puguin signar per demanar la retirada dels sím bols franquistes.

Segons la CUP, la campanya vol recollir “la voluntat dels ciutadans de la comarca d’acabar amb una època que tothom situa en en el passat però que encara no ha estat liquidada”. A més, la formació destaca que “un cop més ha hagut de ser l’Esquerra Independentista qui hagi d’iniciar aquest procés de denúncia”, tal com ha passat per exemple a Tortosa, on ha estat l’EI la que ha promogut una iniciativa popular en contra del monument més gran de Catalunya.

“Creiem que la majoria de gent desconeix que Banyoles és la quarta ciutat de Catalunya i la primera de la demarcació de Girona amb més símbols franquistes”, explica la CUP Pla de l’Estany, que pretén donar a conèixer “aquesta injustícia” i que els ciutadans “s’oposin a mantenir intacte una època que tots volem superada”.

En aquesta línia, la CUP subscriu les declaracions del director del Memorial Democràtic, Miquel Caminal, el qual adverteix que “una democràcia no pot permetre que s’honorin els símbols feixistes en l’espai públic”. D’aquesta manera, la formació puntualitza que “estem pagant un espai municipal que està completament farcit de simbologia feixista impròpia del tarannà democràtic dels ciutadans de la comarca”.

Actuació cas a cas

La CUP apunta que “s’haurà de veure què es fa en cada cas, però nosaltres reivindiquem la retirada de totes les plaques d’habitatge i la retirada també -o bé identificació, senyalització i catalogació- de la resta d’elements com a símbols d’un període de la història que forma part del passat”. La formació creu que només així es posarà punt i final a un període de la història “que tant de mal va fer al nostre país, amb 40 anys de privació de les llibertats i anihilació deliberada de la llengua i cultura catalanes”.

D’aquesta manera, amb aquesta campanya la candidatura pretén posar sobre la taula la necessitat d’una política pública de qualitat sobre el tractament de la simbologia franquista. “Creiem que sense aquest mínim no es farà mai efectiva l’aplicació de la memòria democràtica”, ressalten.

204 símbols al Pla de l’Estany

A tot Catalunya hi ha encara 7.700 símbols franquistes censats, 204 dels quals són al Pla de l’Estany.

Un dels àmbits d’actuació més importants de la campanya de la CUP és el de les comunitats de veïns: “Atès que la presència feixista a Banyoles es caracteritza bàsicament per l’existència de desenes de plaques amb el jou i les fletxes, ens posem a disposició dels veïns dels barris afectats per tal de vehicular la demanda de retirada de les plaques”, que segons assenyalen és possible i es pot fer efectiva a través de la Generalitat. Tot amb tot, expliquen que això és responsabilitat única i exclusiva dels municipis i de les comunitats de propietaris. Per tant, un altre dels eixos de la campanya serà el treball colze a colze amb les comunitats de residents afectades per tal de conscienciar-los de la importància de “trencar amb el passat franquista”.

Contingut de la campanya

La recollida de signatures que està impulsant la CUP pretén exigir la retirada del monòlit franquista que hi ha al cementiri municipal de Banyoles en homenatge als caiguts del franquisme. Tot i que als anys 80 va es va modificar la llegenda del monument dedicant-lo a totes les víctimes de la guerra, tant d’un bàndol com de l’altre, la CUP demana la retirada d’un monument que es va erigir únicament per exalçar els franquistes.

La recollida de signatures s’estendrà també al municipi de Sant Miquel de Campmajor per demanar la retirada d’un monòlit amb una creu que commemora l’assassinat de 48 franquistes el 30 de gener de l’any 1939. La creu, ubicada a la carretera del Collell, es va col·locar per elogiar les víctimes del bàndol franquista amb els corresponents missatges reproduïts tant al peu de la creu com al monòlit. També al Collell hi ha una làpida mortuòria de pedra en homenatge a la mort d’un alemany que va morir al febrer del 1939 fruit del seu empresonament al Collell. Tots aquests monuments exalcen l’ocupació feixista i la memòria dels franquistes caiguts i palesen el sotmetiment del poble català.

Finalment, s’inclou una exhaustiva campanya de sensibilització amb les comunitats de veïns per tal d’aconseguir la retirada també de les 149 peces de numeració d’habitatges tipus OSH4 al barri de Sant Pere de Banyoles, 42 plaques d’habitatge -13 tipus O1 i 29 tipus F1- i 10 plaques de retolació de carrer al barri de Sant Pere. La CUP s’ofereix a possibilitar-ne la retirada a través del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat.

Tot això suma un total de 204 símbols franquistes censats a la comarca. No es descarta però l’existència de més símbols a la resta de municipis, de manera que la CUP fa una crida també a posar-los en coneixement.

La formació habilitarà un espai web dedicat a difondre totes les novetats de la campanya, així com un mapa amb tots els símbols franquistes.

Per a la posada en marxa i realització de la campanya la CUP ha comptat amb la col·laboració i assessorament del Cens de Simbologia Franquista de Catalunya, promogut pel Memorial Democràtic i el Departament de Medi Ambient i Habitatge, amb la col·laboració de les universitats catalanes.