Girona intensificarà les relacions amb Perpinyà i Catalunya Nord

S'aprova la proposta de la CUP de crear una comissió bilateral entre els ajuntaments de Girona i Perpinyà, en un ple en què per primer cop poden intervenir les entitats ciutadanes

El Ple de l'Ajuntament de Girona va aprovar, ahir, per una àmplia majoria, la moció de la CUP per tal d'intensificar les relacions de Girona amb Perpinyà i la Catalunya Nord. En el text es demana la creació d'una comissió bilateral entre els consistoris de les dues capitals, per tal d'explorar vies de col·laboració i intercanviar experiències. En la mateixa sessió es va rebutjar, amb els vots de CiU i PP, una altra moció de la CUP que reclamava l'impuls del Pla Local de Joventut.

El ple també va debatre tres mocions més. La primera, que va ser aprovada per unanimitat, demanava la creació d'un pla local per a la inclusió social i la lluita contra la pobresa. La segona, que també es va aprovar, es posicionava contra el tancament del centre de menors de Montilivi. Finalment, es va debatre i aprovar una proposta per a la creació de plans de dinamització comercial als barris del Pont Major i Montjuïc.

La sessió també va servir per aprovar altres mesures com ara l'ampliació d'Hipercor. En aquest punt la CUP va expressar la satisfacció pel fet que finalment la plaça Salvador Dalí no sigui privatitzada, però el desacord respecte a l'ampliació del centre comercial van motivar l'abstenció dels regidors de la CUP. Un altre aspecte que va generar debat fou la retirada de certes resposabilitats al regidor Jordi Fàbrega dins de l'equip de govern. En aquest sentit, la CUP va reclamar que aquesta pèrdua d'atribucions es tradueixi, també, en un descens de les retribucions econòmiques del tinent d'alcalde. També va aprovar-se l'increment de les tarifes de l'aigua, una mesura que només va rebre els vots afirmatius de CiU i PP.

Un dels moments més destacats del ple va ser la presentació de la moció en defensa de la gent gran, defensada per la Mancomunitat de Santa Eugènia i Can Gibert, que agrupa totes les associacions d'aquest barri gironí. Es tractava de la primera vegada que una entitat ciutadana podia presentar propostes i intervenir directament al ple municipal, després que en la darrera sessió s'aprovés definitivament la reforma del ROM que ho possibilita. La CUP es va mostrar especialment satisfeta d'haver contribuït a fer possible aquest mecanisme, una demanda històrica del teixit associatiu gironí que la formació va dur al ple en forma de moció en la primera sessió del mandat, com havia promès abans de les eleccions.

El ple va culminar amb l'apartat de precs i preguntes. Els regidors de la CUP van fer preguntes sobre el fons de l'artista Carles Fontserè, les pràctiques de tir per part de la policia municipal en una nau abandonada de la vall de Sant Daniel o sobre l'arribada de la banda ampla en alguns sectors de la ciutat. Altres qüestions plantejades van ser la durada dels plens municipals, algunes demandes juvenils provinents del sector de l'esquerra del Ter, l'aplicació GironIn, la càrrega dels Mossos en el desallotjament del rectorat de la UdG o el futur de la Casa Pastors, entre d'altres.