Mig miler de persones omplen el Teatre Municipal per homenatjar l'independentista Antoní Massaguer
Mig miler de persones van omplir ahir diumenge el teatre municipal de Berga per homenatjar l'exmilitant d'EPOCA i lluitador incansable Antoní Massaguer. L'element central de l'acte, organitzat pel Casal Panxo i Maulets Berguedà, va ser la preestrena del documental basat en la seva figura titulat 'Antoní Massaguer. Anar-hi, anar-hi i anar-hi', recollint una de les seves expressions de lluita més populars.
L'homenatge va incloure parlaments, música en directe, una lectura de poemes dedicats als patriotes i l'actuació del cantautor solsoní Roger Mas, que va interpretar 'Caminant', de Jacint Verdaguer, i 'Veles e vents', d'Ausiàs March.
Prop d'onze anys després de la mort del destacat berguedà, les organitzacions independentistes de la comarca van voler homenatjar-lo amb un acte que va aplegar generacions de lluitadors al teatre municipal de Berga.
El record d'Antoní Massaguer es va vehicular durant tot l'acte a través de l'expressió que ell mateix va popularitzar: 'Per vèncer cal anar-hi, anar-hi i anar-hi', una frase que, segons es va palpar durant tot l'homenatge, descrivia la tenacitat, convicció i força de la seva figura. Així mateix ho va explicar Guim Tuson, portaveu del Casal Panxo i Maulets, que va fer la presentació de l'acte i va donar la benvinguda als assistents. Tuson va destacar la necessitat que l'independentisme actual recordi la tasca dels seus lluitadors històrics i va afirmar que Massaguer representa 'tot un exemple per la lluita per l'alliberament social i nacional' i el va descriure com una persona 'tenaç' i un 'lluitador incansable'. El record de Massaguer, segons va afirmar Tuson, està molt present en la lluita independentista arreu del país tot i segons va constatar 'el millor homenatge per a ell i per a molts més és la victòria'.
En l'acte també hi va intervenir Martí Majoral, portaveu de l'organització antirepressiva Alerta Solidària, que va fer un recorregut antirepressiu de l'esquerra independentista i va lloar la tasca que s'està portant a terme des de la mateixa organització hereva dels Comitès de Solidaritat amb els Patriotes Catalans. Majoral va condemnar la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya referent al català a l'escola i va criticar el Govern per impulsar el neoliberalisme que, segons va avisar, acabaria amb l'educació i la sanitat pública. En aquest context, va assenyalar que 'només tenim una via: la de la lluita i la insubmissió'.
Majoral, però, també va fer un repàs històric d'alguns dels independentistes precedents a Massaguer i va recordar que, actualment, la repressió segueix viva, exemplificar-ne alguns dels casos més recents. Així mateix, va fer una menció especial als dos darrers presos independentistes catalans, Pep Musté i Joan Rocamora, i va apel·lar a la seva dignitat i fermesa a l'hora de rebutjar la reinserció. Majoral va advertir que els militants d'EPOCA tenien clara que la lluita per l'alliberament nacional i social és indestriable i va assegurar que 'aquest és l'independentisme que ha perdurat al llarg dels anys'.
Preestrena del documental sobre Massaguer
L'evolució de l'independentisme des dels anys 70 i 80 fins a l'actualitat va venir de la mà del documental dedicat a la figura d'Antoní Massaguer elaborat per un grup de periodistes i professionals de l'audiovisual de la comarca. El director, Pere Gendrau, va explicar que l'obra s'ha fet amb la voluntat 'd'arribar a tothom' i va remarcar que s'ha intentat repassar la trajectòria d'Antoní Massaguer i analitzar quin ha estat el camí de l'independentisme fins avui. Gendrau també va subratllar que el documental s'havia fet amb pocs recursos i va acabar el seu parlament incidint en la unitat necessària que es desprèn de l'expressió popularitzada per Massaguer: anar-hi, anar-hi i anar-hi.
L'acte va finalitzar amb el desplegament d'una pancarta amb el rostre d'Antoní Massaguer i el cant dels Segadors.