La CUP amb la protesta contra el tancament de TV3 al País Valencià

Tot i que la xarxa ha encapçalat paradigmàticament la protesta contra el tancament de TV3 al País Valencià i l'ha vehiculat traslladant-la al carrer amb manifestacions arreu dels Països Catalans, la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) ha anat més enllà i ha començat a demanar compromisos reals per denunciar el cessament de les emissions al sud amb tot el que això comporta cap a la salut de la llengua catalana i la construcció de l'espai català de comunicació.

 
En aquest sentit, algunes assemblees locals ja s'han mobilitzat per presentar propostes i mocions de denúncia al tancament de  TV3 perquè els ajuntaments es posicionin a favor de la televisió sense fronteres.

Manresa

A Manresa la junta de portaveus de l'Ajuntament -on la CUP hi té un regidor- s'ha posicionat en contra del tancament de les emissions i ha acordat manifestar el seu rebuig a les pressions exercides per part del Govern valencià sobre ACPV.  Així mateix, expressa el seu convenciment que les emissions de TV3 al País Valencià 'són una mostra de normalitat en l’exercici de la llibertat d’expressió, la pluralitat informativa i la promoció de la llengua catalana' i insta els governs de Catalunya i el País Valencià a arribar a un acord perquè els respectius canals de ràdio i televisió autonòmiques arribin als dos territoris amb normalitat, bo i demanant al Govern de Catalunya que consideri una prioritat el tancament d’aquest acord el més aviat possible.

La moció apunta que 'sorprèn i indigna la decisió del govern valencià de censurar un canal i limitar, així, el dret dels ciutadans valencians a gaudir de la major quantitat possible d’opcions audiovisuals, en un marc de respecte i foment de la pluralitat informativa i de la llibertat d’expressió'.

Mataró

La CUP ha presentat una proposta al Ple de l'Ajuntament de Mataró per demanar que es reprenguin les emissions de TV3 al País Valencià. Davant l’aturada de les emissions de TV3 al País Valencià, la formació denuncia 'el governs regionalistes del Principat per la seva passivitat davant el problema i per no haver generar una autèntic espai comunicatiu català a través de TV3'. En aquest sentit, considera que el tancament dels repetidors de TV3 al País Valencià suposa 'un greu atac a la llibertat d'expressió' i assegura que aquest fet va contra l’esperit de tota la normativa europea, ja que segons apunta els tractats internacionals garanteixen la llibertat de circulació dels productes àudiovisuals evitant que les fronteres polítiques i administratives siguen un obstacle per a la promoció de la diversitat lingüística i cultural europea.

D'altra banda, la proposta demana que s'insti la Generalitat Valenciana 'a respectar els drets de milers de valencians al lliure accés a la informació i no impedir les emissions de la CCRTV en la Comunitat Autònoma Valenciana', així com instar el govern espanyol a prendre les mesures necessàries per garantir el restabliment de les emissions de la CCRTV en la Comunitat Autònoma Valenciana i el Congrés dels Diputats perquè tramiti la ILP “Televisió sense fronteres”

A més de la proposta al ple municipal, la CUP ha convocat una concentració de suport a la recepció de TV3 al País Valencià que tindrà lloc el dijous dia 3 de març a les set de la tarda davant l'Ajuntament de Mataró.

Sant Cugat

La CUP de de Sant Cugat també insta el ple de l'Ajuntament 'a posicionar-se fermament a favor de la llengua i la llibertat d'expressió i a pressionar en la mesura del possible perquè les emissions de TVC al País Valencià es restableixin el més aviat possible'. Així mateix, la formació fa una crida a la ciutadania perquè surti al carrer 'per denunciar aquest nou atac de l'espanyolisme'.  Segons la candidatura, 'l'única sortida per la supervivència del català, perseguit per unes administracions autonòmiques que fa dècades que porten a terme una política de genocidi cultural, és la plena independència de la nostra nació'.

La CUP mostra així el rebuig al tancament de TV3 i denuncia 'els governs regionalistes del Principat per la seva passivitat en solucionar el problema i per no haver generar una autèntic espai comunicatiu català a través de TV3'. D'altra banda, critiquen i denuncien l'actitud del Partit Popular 'per voler aniquilar la llengua catalana arreu de la nació'.

 I Sant Cugat ha estat dels primers ajuntaments a aprovar una declaració institucional en aquest sentit, perquè aquesta setmana ha aprovat una moció, aprovada per tots els grups municipals llevat del PP, que remarca que 'les emissions de TV3 al País Valencià són una mostra de normalitat en l'exercici de la llibertat d'expressió, la pluralitat informativa i la promoció de la llengua' i insta els governs del Principat i del País Valencià a 'arribar a un acord perquè tots els respectius canals de ràdio i televisió autonòmiques arribin als dos territoris amb normalitat'. La moció també demana al Govern de Catalunya 'que consideri una prioritat el tancament d'aquest acord el més aviat possible' i ha fet una aportació de 300 euros a ACPV.

La moció aprovada subratlla que la continuïtat de les emissions 'són de vital importància per a la normalització del català en el conjunt del seu àmbit lingüístic' i remarca que 'la resposta d’un govern no pot ser mai la censura d’un canal en particular, sinó garantir l’accés dels ciutadans a la més àmplia oferta, com a mostra de pluralitat informativa i de llibertat d’expressió'.

Vilafranca del Penedès

La CUP va aconseguir que el ple municipal de Vilafranca aprovés aquest dimarts una moció on es demana que es restableixin les emissions de TV3 al País Valencià. La moció va ser presentada per la via d’urgència i finalment va ser votada favorablement per CIU, PSC, ERC i ICV. El PP va optar per l’abstenció i va titllar la moció i l’argumentari de la CUP d'imperialisme català' per fer referencia als Països Catalans. A través d'aquesta moció, l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès expressa el seu suport a un acord entre els governs de Catalunya i del País Valencià perquè tots els respectius canals de ràdio i televisió arribin als dos territoris amb normalitat, i demana al Govern de Catalunya que consideri una prioritat l’assoliment d’aquest acord el més aviat possible. A més, insta el Govern principatí a fer possible l’emissió de TV3 al País Valencià i a donar suport a Acció Cultural del País Valencià (ACPV).

A més, insta a la Generalitat Valenciana a facilitar la recepció de TV3 al País Valencià, igual com la Generalitat de Catalunya ha disposat els mitjans tècnics per a la recepció del Canal 9 a Catalunya, i a deixar sense efecte les sancions econòmiques imposades a ACPV, derivades del manteniment en funcionament dels repetidors de TV3. D'altra banda, oferirà 1.000 euros a ACPV amb la finalitat de pagar part de la multa imposada pel govern del País Valencià.

Vilanova i la Geltrú

A Vilanova i la Geltrú, la CUP ha convocat una concentració de protesta sota el lema 'Sí a la cultura, no a la censura. Per TV3 al País Valencià' que tindrà lloc aquest divendres 25 de febrer a les vuit del vespre a la Plaça de la Vila. La formació insta la ciutadania a expressar el rebuig contra el tancament de les emissions de TV3, per la llibertat d'expressió i en defensa de l'espai comunicatiu comú.

Segons la CUP, el tancament de les emissions de TV3 al País Valencià no és una qüestió formal, sinó 'una qüestió purament política, un atac planejat i volgut contra els drets democràtics de bona part dels valencians i valencianes, amb l'objectiu d'anorrear-los i privar-los d'accés a la informació i a la comunicació que desitgen rebre'. En aquest sentit, assegura que 'és inadmissible que en plena era de la comunicació seguim tolerant governs que tanquen emissions per criteris polítics'.

A més, remarca que els Països Catalans estan vivint 'un procés de retrocés alarmant en la presència i ús de la nostra llengua entre els productes televisius que se'ns ofereixen', situació que segons denuncia és 'especialment greu i preocupant al País Valencià'. Aquestes mesures contradiuen, subratlla, tots els tractats signats per l'Estat espanyol en matèria de defensa i protecció de les llengües minoritàries i van en direcció contrària a la Carta Europea de les Llengües Minoritàries, principal marc de referència europeu per a qüestions relacionades amb els drets ingüistics de les minories.

Font: llibertat.cat